Odpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 2 ]
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2025, o 12:50 

Hej , kupiłem 3 tygodnie temu stary dom do kapitalnego remontu . Zaprosiłem Panią architekt w celu zaprojektowania mi pomieszczeń oraz elewacji . I pojawił się pierwszy problem , mianowicie chodzi o okna . W bryle budynku okna są małe i pojedyncze , ja natomiast chciałem je powiększyć i zrobić podwójne . Pani architekt zapytała się czy złożyłem pozwolenie na przekształcenie okien , co mnie trochę zszokowało bo nawet nie wiedziałem że trzeba coś takiego robić . I pytanie teraz do was czy ktoś składa takie pozwolenie ? Czy te pozwolenia są zazwyczaj akceptowane przez urząd ?. Czy waszym zdaniem nic nie składać i robić po swojemu ? Dodam że budynek jest z roku 1960.

PostNapisane: 25 mar 2025, o 14:33 

Potrzebne jest przynajmniej zgłoszenie przebudowy. Architekt zwykle może to za Ciebie załatwić, ale to TRWA. Mnie się udało w 3 miesiące. Ale normalny czas to do 6 miesięcy. Oczywiście pod warunkiem że to nie zabytek i że jest min 4m do wszystkich granic działki.
A jak już wstawiasz nowe okna, warto jest wziąć pod uwagę porządne aluminiowe: https://www.reynaers.pl/produkty/okna-aluminiowe Zerknij sobie tutaj na ofertę firmy.

Odpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 2 ]